Těstoviny se zimní dýní, kapustou a pekanovou strouhankou - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 šálku pekanových ořechů, 1/2 šálku panko strouhanky, 2 lžičky citrónové kůry, 1 lžička extra virgin olivového oleje, sůl, 1  máslová tykev, 2 lžičky sušené dobromysli, mletý pepř, 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 34 dkg špaget nebo jiných dlouhých těstovin, 1 lžíce extra virgin olivového oleje, 6 stroužků česneku, 1 hlávka kapusty, 1/2 šálku másla nakrájeného na kousky, 2.8 dkg parmazánu, 1/4 šálku nasekané zelené petrželky, 1/4 šálku čerstvé citrónové šťávy
Umístěte dva rošty do horní a dolní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 °C. Rozložte jemně nasekané pekanové ořechy a panko strouhanku na malý plech s okrajem a opékejte oboje na horním roštu, v polovině opékání je přehazujte, dokud ořechy mírně neztmavnou a panko nezezlátne, 7-9 minut. Nechte mírně vychladnout, pak pekanové ořechy a panko přendejte do malé misky a vmíchejte citronovou kůru, lžičku oleje a špetku soli. Pekanovou strouhanku dejte stranou.
Zvyšte teplotu v troubě na 205 °C. Dýni rozpůlte, zbavte semínek, oloupejte a nakrájejte na jednopalcové kostky. Rozdělte dýně na 2 plechy s okrajem, pokapejte je olejem. Posypte sušeným oreganem, osolte a opepřete a promíchejte. Pečte, v polovině pečení přehazujte, dokud nezměknou a místy nezhnědnou, 25-30 minut.
Mezitím uvařte těstoviny ve velkém hrnci s velkým množstvím osolené vroucí vody a za občasného míchání, dokud nebudou velmi al dente, asi o 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu. Sceďte je a ponechte si 1,5 šálku tekutiny na vaření těstovin. Zbývající olej rozehřejte ve středně velkém hrnci na střední teplotu. Česnek nakrájený na tenké plátky za stálého míchání vařte, dokud nezměkne, ale nezhnědne, asi minutu. Kapustu zbavte žeber a listy narhejte na 5cm kousky. Přidejte ji do hrnce a za stálého míchání vařte, dokud nezačne vadnout, asi 2 minuty. Přidejte šálek odložené tekutiny z vaření těstovin, hrnec přikryjte a vařte, dokud kapusta zcela nezměkne, asi 4 minuty. Odkryjte hrnec, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte strouhaný parmazán a těstoviny a vařte za intenzivního míchání kleštěmi a v případě potřeby přidejte další tekutinu z těstovin, dokud těstoviny nejsou al dente a omáčka je nepokryje, asi 2 minuty. Odstavte z ohně a vmíchejte dýni, petrželku a citronovou šťávu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
Rozdělte těstoviny do mělkých misek, posypte je odloženou pekanovou strouhankou a vydatně opepřete.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka