Krémová kari polévka s nudlemi - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  pórek, 2 lžíce rostlinného oleje, 5 stroužků česneku, 1/4 šálku kari pasty, 1 lžíce soli, 4 šálky zeleninového vývaru, 1/3 šálku tahini, 3 lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce rýžového octa, 2 šálky vody, 32 dkg vaječných širokých nudlí, 1 svazek černé kapusty, 2 lžíce másla
Odřízněte tmavě zelenou horní část většího pórku. Bílé a světle zelené části nakrájejte na kolečka silná 1 cm. Vložte do velké mísy, zalijte vodou a propláchněte, oddělte kroužky, abyste odstranili nečistoty. Nechte okapat a osušte. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Polovinu pórku za občasného míchání vařte do změknutí, asi 2 minuty. Přidejte utřený česnek, kari pastu a sůl. Vařte za občasného míchání, aby se pórek obalil, dokud se nerozvoní a kari nezčervená, asi 2 minuty. Přidejte vývar, tahini, med, sójovou omáčku, ocet a vodu a promíchejte. Zvyšte teplotu na maximum a přiveďte tekutinu k varu. Pak snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a vařte 20 minut. Polévku ochutnejte, vmíchejte v případě potřeby další kari pastu či sůl.
Mezitím uvařte nudle ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou podle návodu na obalu a za občasného míchání, dokud nejsou al dente. Scedíte a dáte stranou. Do polévky přidejte toskánskou černou kapustu zbavenou žeber a natrhanou na malé kousky, máslo a zbývající pórek a za občasného míchání vařte odkryté, dokud kapusta a pórek nezměknou, 5-7 minut. Vaječné nudle rozdělte do misek a polévkou je přelijte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka