Kokosovo-harisové masové kuličky - recept cpt. Cooka
4 porce:  2  šalotky, 4 stroužky česneku, 1 lžička garam másaly, 1/2 šálku koriandrových lístků + něco na podávání, 2 lžičky soli, mletý pepř, 44 dkg vepřového mletého masa, 1 lžíce rafinovaného kokosového oleje, 1/3 šálku harissy, 36 dkg neslazeného kokosového mléka, 2 konzervy bílých fazolí, 1/2 lžičky sumahu, 1/4 šálku kokosového oleje
Šalotku a česnek nakrájejte najemno. Ve velké míse smíchejte garam masalu, polovinu šalotky, polovinu česneku, nasekaný koriandr a polovinu soli, dochuťte čerstvě mletým pepřem. Přidejte pomleté vepřové maso a jemně promíchejte, dokud se nespojí. Rozdělte na díly, po třech na jednu porci a vyválejte z nich kuličky. Na velké pánvi na středně vysoké teplotě rozehřejte olej. Masové kuličky smažte za občasného otáčení, dokud místy nezhnědnou, 5-8 minut. Přendejte je na talíř.
Snižte teplotu na střední, na pánvi za častého míchání vařte zbývající šalotku a česnek, dokud česnek nezměkne, asi 2 minuty. Vmíchejte pastu harissa, kokosové mléko a sůl, dochuťte pepřem. Přiveďte k varu, snižte teplotu na středně nízkou a vařte do mírného zhoustnutí, 6-8 minut. Do omáčky vložte masové kuličky, přikryjte a vařte 10 minut. Masové kuličky otočte. dovařte odkryté, občas přelévejte omáčku lžící přes maso, dokud omáčka nezíská hustší konzistenci, 8-10 minut.
Mezitím rozehřejte zbývající olej ve středně velké pánvi na střední teplotu. Přidejte fazole a sumah, osolte a opepřete. Vařte za stálého míchání a rozmačkávání fazolí a v případě potřeby přidávejte po troškách vodu, aby se fazole rozvařily, až jsou dobře prohřáté a téměř úplně rozmačkané, asi 3 minuty. Fazole rozdělte na talíře, navrch dejte masové kuličky a omáčku. Posypte lístky koriandru a špetkou sumahu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka