Krémový francouzský cibulový dip - recept cpt. Cooka
8 porcí:  3 lžíce oleje, 5  cibulí, 5 stroužků česneku, 2  bobkové listy, 1/2 lžičky drcených vloček chilli, 1 snítka tymiánu + další na podávání, 1.5 lžičky soli, 22 dkg smetanového sýra, 3/4 šálku majonézy, 3/4 šálku kysané smetany, 1 lžíce oleje, 44 dkg gruyèru, mletý pepř, 1/2 šálku panko strouhanky, 1  bageta, 2  hrušky, 2  červené čekanky
Předehřejte troubu na 180 °C. Na velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte cibuli nakrájenou na tenké plátky, stejně nakrájený česnek, bobkové listy, vločky červené papriky, snítku tymiánu a polovinu soli a za občasného míchání smažte, dokud cibule nezezlátne a nezkaramelizuje se, 15-20 minut.
Mezitím ve velké míse rozmíchejte smetanový sýr, majonézu a zakysanou smetanu, aby se spojily (pár hrudek nevadí). Z cibule odstraňte bobkové listy a snítku tymiánu, vyhoďte je. Cibuli přendejte do směsi smetanového sýra. Přidejte většinu nastrouhaného sýru Gruyere a ochuťte pepřem, promíchejte. Přeneste dip na litinovou pánev nebo do velké zapékací misky a rozetřete ho gumovou stěrkou do rovnoměrné vrstvy. Ve středně velké misce pak promíchejte panko, zbývající Gruyere, olej a zbytek soli a posypte směsí povrch dipu. Pečte, dokud se neprohřeje a povrch lehce nezhnědne, 25-30 minut. Nakonec zapněte gril a opékejte dip, dokud nezačne bublat a nezíská zlatohnědou barvu, asi 3 minuty. Nechte 5 minut vychladnout.
Dip posypte dalším tymiánem a podávejte s bagetou, hruškami a endivií, vše nakrájené na plátky, které do něj namáčíte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka