Mrkvovo-jablečná polévka s čedarovými toasty - recept cpt. Cooka
6 porcí:  80 dkg mrkve, 2  jablka, 4 snítky tymiánu, 1 lžička soli, 1.5 šálku nakrájené cibule, 4 stroužky česneku, 1/4 šálku jablečného cideru, 4 šálky kuřecího vývaru, 1 lžíce jablečného octa, 2 lžíce plnotučného mléka, řecký jogurt, mletý pepř, 6 plátků celozrnného chleba, 12 dkg strouhaného ostřejšího čedaru, 1  jablko
Předehřejte troubu na 220 °C. Mělký plech vyložte pergamenovým papírem. V připravené pánvi smíchejte nahrubo nakrájenou mrkev, stejně nakrájená jablka a tymián se 2/3 oleje a solí. Promíchejte a naaranžujte do jedné vrstvy. Pečte 30 až 35 minut nebo dokud mrkev nezměkne.
Mezitím zahřejte zbývající olej v hrnci na střední teplotu. Přidejte cibuli. Za občasného míchání osmahněte 5 minut nebo dokud cibule nezměkne. Přidejte utřený česnek a povařte ještě 1 minutu. Přidejte do hrnce jablečný mošt a vývar a přiveďte k varu. Když je mrkvová směs upečená, přendejte ji do hrnce. (Troubu nechte zapnutou.) Přikryté vařte asi 10 minut nebo dokud není mrkev velmi měkká. Odstraňte větvičky tymiánu. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte polévku dohladka, nebo ji opatrně po částech přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka v něm. Přidejte ocet, jogurt a podle chuti dosolte a opepřete. Podle potřeby vmíchejte další vývar nebo vodu, abyste dosáhli požadované konzistence.
Chléb rozložte na plech. Opékejte v troubě 2 minuty. Vyjměte a plátky posypte 3/4 sýra. Na každý položte 5 nebo 6 tenkých plátků jablka a posypte je zbývajícímim sýrem. Opékejte v troubě, dokud se neroztaví, asi 5 minut. Rozkrojte každý diagonálně na polovinu. Pokud chcete, doplňte porce dalším jogurtem a/nebo pepřem. Podávejte s toasty.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka