Pečený květák s prosciuttem a taleggiem - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  květák, olivový olej, 12.5 dkg italského sýra taleggio, 4 plátky pršutu, 4 lžíce crème fraîche, 7.5 dkg gruyèru, rukola nebo řeřicha na podávání
Troubu předehřejte na 220 °C. Z menšího květáku odstraňte listy a vyřízněte základní košťál (aniž byste odřízli tolik, aby se hlávka rozpadla). Květák rozkrojte na polovinu a poté na čtyři plátky - z každé poloviny dva - takže získáte čtyři řízky, každý o tloušťce asi 2 cm. Ty položte na plech, potřete je po celé ploše olejem a okořeňte pepřem (nesolte). Plech pevně přikryjte alobalem a pečte 12 minut.
Vyjměte z trouby, sejměte fólii a snižte teplotu na 200 °C. Vložte plech zpět do trouby a pečte 8 minut. Vyjměte z trouby - kousky by měly být z jedné strany zlatavé - a květák otočte. Na každý kousek květáku položte plátek sýra taleggio, plátek prosciutta a lžíci crème fraîche. Posypte ho strouhaným sýrem gruyère a vraťte do trouby. Pečte dalších 8 minut, nebo dokud květák nezezlátne a sýr se nerozpustí. Květák by měl být zcela měkký. Podávejte ihned s ochucenými listy rukoly nebo řeřichy..

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka