Pórková a fenyklová polévka s modrým sýrem - recept cpt. Cooka
6 porcí:  2 hlávky salátového fenyklu, 6 dkg másla, 3  pórky, 1  brambora, 9 dl kuřecího vývaru nebo vody, 1 stroužek česneku, 1 dl šlehačky, 5 g opražených vlašských ořechů, 7.5 dkg nivy (v originále irský modrý cashel sýr)
Fenykl rozčtvrtíme a z každého kousku odstraníme oschlé vnější listy a tvrdé jádro. Zbytek dužiny včetně natě nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte fenykl, pórek nakrájený na drobno a malé kostičky brambor. Vařte na mírném ohni asi 5 minut a zeleninu v másle obracejte, neměla by se zbarvit. Přidejte trochu vody, pánev přikryjte a zeleninu vařte 20 minut za častého míchání. Přidejte vývar nebo vodu a tenké plátky česneku, okořeňte, přiveďte k varu, poté teplotu ztlumte a hrnec přikryjte pokličkou nebo fólií. Vařte dál asi 10-15 minut, dokud není vše zcela měkké. Vmíchejte smetanu a nechte vychladnout. V mixéru rozmixujte do úplně hladké kaše. Zkontrolujte dochucení a vraťte směs do hrnce - těsně před podáváním ji můžete rychle ohřát. Naberte do misek a každou posypte ořechy a nadrobeným sýrem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka