Sýrové zelené kapsy - recept cpt. Cooka
4 porce:  

na těsto: 30 dkg celozrnné špaldové mouky, 1/2 lžičky sody, 1/2 lžičky mořské soli, 25 dkg bílého jogurtu plnotučného nebo řeckého, 1/2 lžičky jablečného octa nebo citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje,

náplň: 12 dkg špenátu (rukoly, kapusty, listů řepy), 1 svazek jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 5 dkg strouhaného parmazánu, 20 dkg fety, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, mletý pepř, citrónová kůra, 1  citrón na podávání, 6 cl olivového oleje na smažení

Špaldovou mouku, jedlou sodu a sůl dejte do mísy a promíchejte. Přidejte jogurt, jablečný ocet a olivový olej a opět dobře promíchejte. Hněťte 30 sekund, poté rozdělte na kuličky, po dvou na porci a nechte je odpočinout na pomoučené desce.
Do jedné mísy dejte nadrobno nakrájenou listovou zeleň. Ve druhé míse smíchejte na kostičky nasekanou jarní cibulku, drcený česnek, parmazán, rozdrobenou fetu, kmín, pepř a kůru z citronu. Těsto rozválejte na 15-20cm kolečka. Na ně položte půl hrnku zelených listů a 2 lžíce sýrové směsi na jednu polovinu těsta. Přeložte je a okraje k sobě důkladně přitiskněte. Rozehřejte nepřilnavou nebo litinovou pánev na mírný oheň. Přidejte olivový olej a smažte kapsy dozlatova, asi 2-3 minuty z každé strany. Zatímco se peče první jedna nebo dvě kapsy, naplňte další dvě a opakujte, dokud nejsou všechny hotové. Ihned podávejte osdobené klínky citronu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka