Plněné lilky s rýží - recept cpt. Cooka
Melanzane ripiene con il riso
4 porce:  2  lilky, 60 dkg rajčat, 20 dkg rýže, 11 dkg parmazánu, 1  cibule, 1 stroužek česneku, pažitka, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř
Rýži uvařte podle pokynů a doby vaření na obalu. Po uvaření rýži slijte do cedníku a zrnka prolejte pod tekoucí vodou, tato operace je nutná, aby se rýže nerozvařila. Nechte ji zcela vychladnout. Lilek omyjte a podélně rozkrojte na polovinu. Lžící a nožem vydlabejte půlky a nakrájejte dužinu na pravidelné kostky, které dejte stranou.
Rozehřejte troubu na 190 °C a předem vyprázdněné lilky položte na plech vyložený pečicím papírem. Vnitřek lilku potřete olejem a podle chuti osolte. Lilek pečte 25-30 minut, dokud není měkký, ale ne kašovitý. Rajčata blanšírujte několik minut na pánvi, pak je promořte do studené vody, oloupejte a nakrájejte na pravidelné kousky. Nakrájejte cibuli na plátky, prolisujte česnek a dejte je do pánve spolu s dužinou lilku a kousky rajčat. Přidejte sůl, pepř a trochu oleje. Zeleninu přikryjte pokličkou a duste na mírném ohni do měkka. K uvařené rýži přidejte zeleninovou směs, přimíchejte nastrouhaný parmazán a najemno nasekanou pažitku. Přísady dobře promíchejte. Lilky naplňte omáčkou, položte je na plech a pečte 10 minut v horké troubě při 180 °C. Vyjměte je z trouby a podávejte.
Varianta: Plněné lilky s rýží a sýrem provolone. Klasickou bílou rýži nahraďte rýží černou a uvařte ji, přičemž dobu vaření prodlužte podle údajů na obalu. Po uvaření lilků s ostatní zeleninou přidejte do omáčky 150 g pikantního sýra provolone, které dodá pokrmu výraznější chuť.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka