Gjóza - recept cpt. Cooka
餃子
4 porce:  

na těsto: 35 dkg hladké mouky dvojnulky, 1 dl horké vody, sůl,

náplň: 50 dkg mletého vepřového masa, 1/2 hlávky zelí, 2  jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 5 dkg čerstvého zázvoru, 1 lžíce sójové omáčky,

na omáčku: 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky rýžového octa, 1 lžička chilli oleje (volitelně), rostlinný olej na smažení

Mouku prosejeme, přidáváme po troškách horkou vodu a sůl. Těsto míchejte aspoň 10 minut, dokud není hladké. Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut odpočívat. Listy zelí krátce blanšírujte ve vroucí vodě a poté je nakrájejte na malé kousky. Česnek nasekejte, jarní cibulku nakrájejte na kolečka, zázvor nastrouhejte a vše vložte do mísy. Přidejte mleté maso, zelí, sójovou omáčku, sůl a pepř. Přikryjte a nechte odpočinout.
Z těsta uhněťte bochánek, nakrájejte ho na malé kousky, cca 8 na porci a přikryjte ubrouskem. Z těsta vytvarujte kuličky a válečkem je zploštěte tak, aby vznikly tenké kotouče o průměru asi 8 cm. Každý kotouč naplňte 1 lžičkou náplně, navlhčete okraj těsta vlhkými prsty, přeložte ho napůl a uzavřete. Omáčku připravíte smícháním rýžového octa, sójové omáčky a chilli oleje v misce a promícháním.
Rozehřejte na pánvi trochu oleje a taštičky smažte 3-4 minuty, dokud jejich základ nezíská zlatavou barvu. Do pánve nalijte půl šálku vody, přiklopte a dovařte další 3-4 minuty, dokud se voda zcela nevstřebá. Odstraňte pokličku a smažte na mírném ohni další 2 minuty. Vypněte oheň a podávejte horké s předem připravenou omáčkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka