Kuřecí mole se čtyřmi chilli papričkami - recept cpt. Cooka
6 porcí:  2  chilli papričky mulato, 2  chilli papričky ancho, 2  chilli papričky guajillo, 2  chilli papričky pasilla, 3 lžíce vepřového sádla, 1  cibule, 2 stroužky česneku, 1  tortilla moučná 6palcová, 1  tortilla kukuřičná 5palcová, 1/2  banánu (zeleninový, plantain), 3.6 dkg mandlí, 1/4 šálku burských oříšků, 1 lžíce sezamových semínek, 42 dkg rajčat loupaných z konzervy i se šťávou, 4.4 dkg mexické čokolády, 1 lžička mexického oregana, 3/4 lžičky soli, 1/8 lžičky mletého hřebíčku, 1 šálek kuřecího vývaru, 180 dkg kuřecích stehen, 8 cm celé skořice, sezamové semínko opražené na ozdobu
Mole je mexická omáčka ze sušených chilli papriček, ořechů, koření a (často) mexické čokolády, která má zrnitou strukturu z mletých kakaových bobů a podtón skořice. Tato bohatá a komplexní omáčka není sama o sobě sladká, ale čokoláda jí dodává hloubku.
Ze sušených chilli papriček odstraňte stonky, žilky a semínka. Na velké těžké pánvi na středním ohni rozehřejte 2/3 sádla. Přidejte chilli papričky a za stálého míchání je smažte, dokud se nerozvoní a lehce neopečou, asi minutu. Dávejte pozor, abyste je nespálili. Přesuňte chilli do mísy. Zalijte je vroucí vodou a nechte 10 minut stát, aby změkly. Mezitím přidejte na pánev zbytek sádla. Přidejte nahrubo nasekanou cibuli a rozpůlené stroužky česneku a restujte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut. Přendejte do velké mísy.
Moučné a kukuřičné tortilly natrhejte na kousky a přidejte na pánev. Opékejte je za častého otáčení z obou stran dozlatova, asi 3 minuty. Přidejte je k cibulové směsi. V případě potřeby rozpusťte na pánvi další malé množství sádla. Přidejte na kolečka nakrájený plantain a za stálého míchání smažte, dokud lehce nezhnědne, asi 5 minut. Přidejte k cibulové směsi. Přidejte na pánev mandle a arašídy, restujte je a míchejte asi minutu. Přidejte sezamová semínka a pokračujte v restování, dokud lehce nezhnědnou, 15 až 30 sekund, přidejte do cibulové směsi.
Do pánve vložte rajčata a zahřívejte je na středním ohni, až se prohřejí, asi 5 minut. Odstavte z ohně. Čokoládu nalámejte na kousky a vmíchejte do rajčat, dokud se nerozpustí, přidejte do cibulové směsi spolu s oreganem, solí a hřebíčkem. Namočené chilli papričky sceďte a přidejte do směsi, promíchejte. Po částech a s přidáním vývaru podle potřeby směs rozmixujte v mixéru dohladka. Přeneste do velmi velké mísy a vmíchejte zbývající vývar. Podle chuti dosolte.
Ve velkém hrnci na středně silném ohni rozehřejte lžíci sádla. Postupně na něm opékejte kuřecí stehna kůží dolů, až je kůže křupavá a zlatavá, 4 až 6 minut. Nakonec vraťte všechna stehna do hrnce kůží nahoru. Přidejte omáčku a skořicovou tyčinku. Přikryjte a vařte na středně nízkém ohni 1 až 1,5 hodiny, až je kuře hodněi měkké (a teploměr vložený do nejsilnější části ukáže nezaznamená 82 °C. Porce kuřete ozdobte opečenými sezamovými semínky.
Příloha: tortilly a rýže

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka