Filet mignon v pepřové krustě s čokoládovo-portskou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  4 plátky hovězí svíčkové, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky mletého bílého pepře, 1/2 lžíce soli, 2 lžíce nasekané šalotky, 1/2 šálku portského vína, 2 lžíce aceta balsamica, 1/2 šálku hovězího vývaru, 1 lžička rozdrceného čerstvého rozmarýnu, 2.8 dkg hořkosladké čokolády
Steaky nechte 30 minut stát při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 205 °C. Steaky potřete polovinou oleje, posypte pepřem a solí. Zbývající olej rozehřejte na velké pánvi vhodné i do trouby na středně vysoké teplotě. Přidejte steaky. Smažte 4 minuty a v polovině pečení je jednou otočte. Přeneste pánev do trouby. Pečte nezakryté 9 až 11 minut až jsou středně propečené a teploměr vložený do středu neukáže 58 °C. Steaky přendejte na talíř, volně je přikryjte fólií a nechte stát.
Do pánve přidejte šalotku a za stálého míchání restujte na mírném ohni minutu. Přidejte portské a balzamikový ocet, povařte 3 minuty. Přidejte vývar a rozmarýn, znovu povařte. Všlehejte nadrobenou alespoň 60% čokoládu, až se rozpustí a omáčka mírně zhoustne, 2 až 3 minuty. Omáčku podávejte ke steakům.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka