Dvakrát pečená dýně s vanilkou, javorovým sirupem a chilli - recept cpt. Cooka
8 porcí:  140 dkg tykve Hokkaido (zelené, kabocha), 1  chilli paprička Fresno, 1 šálek javorového sirupu, 1 lžíce vanilkového extraktu, sůl, 1/3 šálku extra virgin olivového oleje, 3 lžíce opražených sezamových semínek
Předehřejte troubu na 220 °C. Dýni několikrát propíchněte ostrým nožem a pak ji položte na alobalem vyložený plech. Pečte, dokud vidlička snadno nepropíchne slupku, asi hodinu. Nechte vychladnout, aby se s ní dalo manipulovat, a pak ji rozkrojte na polovinu. Vydlabejte semínka a vyhoďte je. Roztrhněte dýni na větší kusy a narovnejte je dužinou nahoru na stejný plech.
V malém hrnci přiveďte k varu chilli papričku nakrájenou na tenké plátky, javorový sirup, vanilku a u špetku soli, potom snižte teplotu a vařte, dokud nezhoustne, 8-10 minut. Odstavte z ohně a vmíchejte olej. Dýni vydatně osolte a každý kousek potřete pomocí lžíce směsí javorového sirupu. Pečte, dokud dýně mírně neztmavne a na některých místech se neobjeví džemová konzistence, 20-25 minut. Přeneste dýni na talíř a posypte ji opraženými sezamovými semínky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka