Cacio e pepe rösti - recept cpt. Cooka
6 porcí:  140 dkg brambor, 1 lžička soli, 6 dkg parmazánu plus další na podávání, 2 lžičky mletého pepře, 4 lžíce olivového oleje
Vložte oloupané brambory do velkého hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly zcela zakryté, vydatně je osolte. Přiveďte k varu na středně silném ohni, poté snižte teplotu a vařte mírným varem, dokud brambory na povrchu nezměknou, ale uprostřed budou stále velmi pevné, asi 10-12 minut. Brambory slijte, přeneste je na plech s okrajem a nechte vychladnout, dokud nevychladnou, nejméně 1 hodinu.
Brambory nastrouhejte na hrubém struhadle nebo pomocí kuchyňského robotu s nástavcem na strouhání. Případně můžete použít mandolínu vybavenou kráječem na julienne, abyste vytvořili 1.5mm nudličky. Přesuňte nastrouhané brambory do velké mísy a promíchejte je s nastrouhaným parmazánem, solí a čerstvě mletým pepřem.
Na středně velké nepřilnavé nebo litinové pánvi rozehřejte většinu oleje. Přidejte bramborovou směs a pomocí žáruvzdorné gumové stěrky ji rozprostřete do rovnoměrné vrstvy a přitlačte, aby se brambory dobře dotýkaly pánve. Opékejte za občasného přitlačení na brambory a přejíždění špachtlí po okrajích a dně pánve, aby se nepřichytily, dokud nebude spodní strana rovnoměrně zlatohnědá a křupavá, 7-9 minut. Odstavte z ohně.
Položte velký talíř dnem vzhůru nad pánev. Jedním rychlým a jistým pohybem obraťte pánev i talíř a překlopte rösti na talíř. Pánev postavte zpět na střední teplotu, přidejte zbývající olej a opatrně do ní sesuňte rösti křupavou stranou nahoru. Pomocí špachtle zastrčte okraje do pánve, aby vznikl úhledný disk. Smažte, dokud druhá strana nezíská zlatavou barvu, asi 5-7 minut. Obejděte stěrkou okraje rösti a zatřeste pánví, dokud neucítíte, že se rösti na pánvi volně pohybuje. Opatrně přendejte rösti na talíř a posypte je parmazánem a pepřem. Nakrájejte na klínky a podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka