Topinamburový gratin s brambory - recept cpt. Cooka
Gratin de topinambours et pommes de terre
4 porce:  40 dkg topinamburů, 40 dkg brambor, 2.5 dl smetany, 2.5 dl mléka, 2 stroužky růžového česneku, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř, máslo
Topinambury a brambory oloupejte a omyjte. Nakrájejte je na tenké plátky pomocí mandolíny nebo nože. Předehřejte troubu na 180 °C (plynová značka 6). V míse smíchejte mléko a smetanu, přidejte rozdrcené stroužky růžového česneku a dochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Máslem vymažte zapékací misku a vložte do ní vrstvu brambor, vrstvu topinamburů, osolte a opepřete. Opakujte, dokud nespotřebujete všechny brambory. Zalijte směsí mléka, smetany a česneku. Vložte na 40 minut do trouby. Podávejte teplé jako přílohu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka