Jalapeño-cheddar scones - recept cpt. Cooka
Koláčky s jalapeño a čedarem
12 kusů:  42 dkg hladké mouky, 12 lžic másla vychlazeného a nakrájeného na centimetrové kousky, 5 dkg moučkového cukru, 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 1.25 lžičky soli, 17 dkg čedaru (ostřejšího a nakrájeného na centimetrové kostičky), 1/2 šálku nakrájených nakládaných jalapeños papriček, 1 šálek plnotučného mléka, 1  vejce, 1  žloutek, 1.5 lžíce medu, 3 lžíce rozpuštěného másla
Plech na pečení s okrajem vyložte pergamenovým papírem. Smíchejte mouku, polovinu másla, cukr, prášek do pečiva a sůl ve food processoru a zpracovávejte, dokud se máslo zcela nezapracuje, asi 15 sekund. Přidejte čedar a zbývajících máslo a pulzujte, dokud se čedar a máslo nezmenší na kousky velikosti hrášku, 10 až 12 pulzů. Směs přeneste do velké mísy. Vmíchejte papričky jalapeños, až se pěkně obalí směsí mouky.
V samostatné misce vyšlehejte mléko a vejce se žloutkem. Uprostřed směsi z mouky udělejte důlek a přilijte mléčnou směs. Jemně promíchejte směs gumovou stěrkou, seškrabujte z okrajů mísy a skládejte dovnitř, dokud se nevytvoří velmi řídké těsto a nezůstane žádná suchá mouka. Nepřehánějte to s mícháním, cílem je zabránit tvorbě lepku, po kterém by bylo těsto tvrdé.
Těsto vyklopte na dobře poprášenou pracovní desku a hněťte, dokud se těsto nespojí, asi třikrát. Pomocí rukou a škrabky vytvarujte těsto do obdélníku o rozměrech 45 x 9 cm, jehož delší strana je rovnoběžná s okrajem pracovní desky, a pokud se začne lepit, poprašte ho ještě trochou mouky. Pomocí nože nebo škrabky těsto příčně rozkrojte na stejné obdélníky a každý z nich pak rozkrojte úhlopříčně na 2 trojúhelníky (celkem byste měli mít z jedné dávky tedy 12 koláčků). Přeneste koláčky na připravený plech, vzdálené od sebe asi 3 cm. Plech přikryjte potravinářskou fólií a dejte do chladničky nejméně na 30 minut, ale raději až na 24 hodin.
Nastavte rošt trouby do střední polohy a troubu vyhřejte na 220 stupňů. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo a med. Odkryjte koláčky a pečte je 15 až 17 minut, dokud na povrchu lehce nezezlátnou, v polovině pečení plech otočte. Vyjměte plech trouby a potřete scones medovým máslem. Vraťte je do trouby a pečte je ještě 3 až 5 minut, dokud na povrchu nezezlátnou úplně. Před podáváním přeneste koláčky na mřížku a nechte je alespoň 10 minut vychladnout.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka