Kuře na víně pro dva - recept cpt. Cooka
Coq au vin for two
2 porce:  2  kuřecí stehna, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 2 plátky anglické slaniny, extra virgin olivový olej, 22 dkg žampiónů, 2  šalotky, 2 lžičky rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, 2 lžičky hladké mouky, 1 lžička čerstvého tymiánu, 1 šálek kuřecího vývaru, 1/4 šálku suchého červeného vína, 1 lžíce nasekané zelené petrželky
Kuře osušte papírovými utěrkami a posypte polovinou soli a pepře. Vložte kuře kůží dolů na studenou (tímto začátkem zvýšíte křupavost a snížíte prskání) pánev s nepřilnavým povrchem. Smažte stehna na středně vysoké teplotě, aniž byste s ním hýbali, dokud kůže dobře nezhnědne, 7 až 9 minut. Přeneste kuře na talíř kůží nahoru.
Do tuku, který zůstal v pánvi, přidejte slaninu nakrájenou na 3cm kousky a na středním plameni ji smažte, dokud nebude křupavá, 5 až 7 minut. Pomocí děrované lžíce přeneste slaninu na malý talířek vyložený papírovou utěrkou a dejte stranou. Z pánve odlijte všechen tuk kromě 2 lžic (nebo naopak v případě potřeby přidejte tolik oleje, aby se rovnal 2 lžicím). Tuk, který zůstal v pánvi, zahřívejte na středním plameni, dokud se nezačne lesknout. Přidejte rozčtvrcené houby, rozpůlené šalotky, zbývající sůl a pepř a za občasného míchání restujte, dokud zelenina nezměkne a nezhnědne, 7 až 9 minut. Vmíchejte rajčatový protlak, utřený česnek, mouku a tymián a vařte minutku, dokud se nerozvoní. Pomalu vmíchejte vývar a víno a přiveďte k varu. Kuře vložte kůží nahoru, aby zůstala křupavá, do omáčky a přelijte nahromaděnou šťávou z talíře. Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte, dokud kuře uprostřed nezíská teplotu 93 °C, asi 20 minut.
Odstavte z ohně a nechte kuře 10 minut odpočívat v nepřikryté pánvi. Omáčku podle chuti osolte a opepřete. Posypte petrželkou a slaninou. Podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka