Vepřová pečeně s kdoulemi a perníkem - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1.2 kg vepřové pečeně, 60 dkg brambor bio s tenkou slupkou, 1.5  kdoule, 1  cibule, 3 plátky perníku, 6 snítek tymiánu, 3 lžíce olivového oleje, 3 dkg másla, sůl, mletý pepř
Kdoule povařte 15 minut ve větším množství vroucí vody. Osušte je, rozkrojte na čtvrtky, oloupejte, odstraňte jádřinec a semínka a nakrájejte na 1 cm velké kousky. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Perníkové plátky nakrájejte nahrubo. Opláchněte tymiánové lístky a odrhněte je. Brambory dobře kartáčkem omyjte.
Vyjměte pečeni z chladničky. Připravte nádivku. Na pánvi rozpusťte polovinu másla, přidejte nakrájenou cibuli a 5 minut ji smažte. Přidejte na kostičky nakrájené kdoule a polovinu tymiánu. Osolte, opepřete a restujte 10 minut. Přidejte kousky perníku a dobře promíchejte. Velkým nožem vyřízněte uprostřed pečeně otvor a lžící jej zvětšete. Otvor naplňte nádivkou a maso dobře svažte.
Předehřejte troubu na 200 °C. Na pánvi rozpusťte zbývající máslo a roládu ze všech stran 5 minut opékejte. Pečeni vložte do pekáče, přidejte kolem ní brambory, zbylou nádivku a tymián. Osolte a opepřete. Brambory pokapejte olivovým olejem. Snižte teplotu trouby na 150 °C a vložte pokrm do trouby na 45 minut, přičemž každých 15 minut pečeni podlévejte trochou vody nebo šťávy.
Příloha: cider

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka