Porridge z dýně s růžičkovou kapustou - recept cpt. Cooka
2 porce:  26 dkg máslové tykve, 2 lžíce olivového oleje, 2  jarní cibulky, 20 dkg růžičkové kapusty, 1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 snítky tymiánu, 2 špetky mletého pepře Espelette, sůl, 1 stroužek česneku, 8 dkg špenátu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce piniových semínek, 4 dkg pecorina, 1 lžíce bílého vinného octa, 2  vejce, 2.8 dl mandlového mléka, 2.8 dl vody, 1 kostka zeleninového vývaru, 12 dkg ovesných vloček, 8 dkg ricotty
Oloupejte máslovou dýni a nakrájejte ji na kostičky. Povařte je 20 minut v hrnci s vroucí osolenou vodou a poté je slijte. Kousky dýně dejte do mísy a rozmačkejte je vidličkou, přičemž přidejte olivový olej. Osolte a opepřete a dejte stranou.
Předehřejte troubu na 180 °C. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte. Růžičkovou kapustu opláchněte a odstraňte poškozené listy. Vložte je do mísy s olivovým olejem, jarní cibulkou, oloupanými celými stroužky česneku, tymiánem a pepřem Espelette. Přidejte sůl a promíchejte. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 minut, v polovině pečení zeleninu promíchejte. Odložte stranou.
Zbývající česnek oloupejte a nasekejte. Špenát opláchněte, osušte a nahrubo nasekejte nožem. Na pánvi na středním plameni 5 minut restujte špenát s česnekem na olivovém oleji. Osolte a opepřete. Odložte stranou. Piniové oříšky opražte nasucho na malé pánvi 5 minut a pravidelně je míchejte, aby se nepřipálily. Pomocí škrabky vytvořte hoblinky z pecorina.
Přiveďte k varu velký hrnec s vodou a bílým octem. Rozbijte vejce do misky a nalijte ho do hrnce při vysokém stupni varu. Nechte 3 minuty, aby žloutek zůstal tekutý, vyjměte ho děrovanou naběračkou a odložte na talíř. Stejně postupujte i se zbývajícím vejcem.
Mandlové mléko a vodu nalijte do hrnce, přiveďte k varu a přidejte kostku bujónu. Přisypte ovesné vločky, přidejte dýňové pyré a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni. Když směs zhruba po 5 minutách zhoustne, přidejte špenát a dál za stálého míchání 2 minuty zahřívejte. Poté přidejte ricottu a jemně promíchejte.
Kaši rozdělte do polévkových talířů a poté přidejte pečenou růžičkovou kapustu a jarní cibulku. Na každý talíř přidejte jedno pošírované vejce, posypte hoblinkami pecorina a piniovými oříšky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka