Jednoduchý dýňový domácí chléb s kurkumou - recept cpt. Cooka
Pain maison facile au potimarron et au curcuma
1 kus:  25 dkg tykve, 25 dkg chlebové mouky, 25 dkg chlebové mouky celozrnné, 20 dkg dýňových semínek, 15 dkg čerstvého kozího sýra, 1 lžička medu, 4 dl vody, 6 g sušených kvasnic, 10 g soli, 1 lžíce kurkumy
Předehřejte troubu na 200 °C. Dýni rozkrojte, vyjměte z ní semínka a nakrájejte ji na kostičky. Vložte je do pekáče a pečte asi 20 minut, dokud dýně nezměkne. Poté dužinu rozmačkejte v míse, abyste získali hladké pyré.
V malé misce rozšlehejte kvasnice s medem v teplé vodě. Nechte 15 minut stát při pokojové teplotě. Do dýňového pyré přidejte rozdrobený kozí sýr. Přimíchejte droždí. Přidejte mouku, sůl, kurkumu a polovinu dýňových semínek. Míchejte dřevěnou vařečkou, dokud nevznikne hladké, rovnoměrné a poměrně vlhké těsto. Mísu přikryjte mírně navlhčenou utěrkou a nechte 3 hodiny kynout v teplé místnosti.
Předehřejte troubu na 250 °C. Kameninový hrnec (či chlebovou formu) vyložte pečicím papírem, dno vysypte moukou a vložte do něj těsto. Posypte je zbylými dýňovými semínky, přiklopte a nechte na teplém místě odpočívat dalších 30 minut. Pečte v troubě pod pokličkou 45 minut, pak pokličku sundejte a dopečte dalších 15 minut. Chléb vyklopte a před krájením na plátky jej nechte vychladnout.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka