Babiččina paštika - recept cpt. Cooka
Pâté Grand-Mère
6 porcí:  50 dkg vepřového bůčku, 35 dkg kuřecích jater, 5 dkg chleba, 10 cl šlehačky, 2  vejce, 6 snítek zelené petrželky, 5 dkg šalotky, 3 lžičky soli, 4 špetky mletého pepře
Nožem odstraňte z masitého bůčku kůži a případně i kosti a dbejte na to, abyste ponechali tuk. Bůček, kuřecí játra a chléb nakrájejte nožem na malé kostičky o velikosti asi 7 mm. Petrželovou nať a šalotku nakrájejte nadrobno. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte chléb a nechte 5 minut na mírném ohni louhovat. Přidejte petrželku a šalotku a povařte 2 minuty. Nasekaný vepřový bůček vložte do mísy (nebo do nádoby kuchyňského robotu), přidejte sůl a pepř a promíchejte ručně nebo při nízkých otáčkách. Do mísy přidejte vejce a znovu promíchejte, dokud nebude náplň hladká. Přidejte játra a směs se smetanou, chlebem, petrželkou a šalotkou. Míchejte intenzivně při nízkých otáčkách po dobu 5 minut. Náplň vložte do formy a za studena vložte do trouby. Paštiku pečte při 160 °C asi hodinu a půl. Ještě horkou paštiku vyklopenou zbavte pomocí savého papíru případných nečistot. Nechte ji hodinu odpočívat při pokojové teplotě a poté přes noc v chladničce. Paštiku vyjměte z chladničky 30 minut před konzumací. Poté ji můžete uchovávat v lednici a sníst do 4 dnů.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka