Caponata - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg lilku, 2  cibule, 1 stonek řapíkatého celeru, 2 lžíce solených kaparů, 7 dkg zelených oliv, 5 dkg rajčatového protlaku, 3.5 cl bílého vinného octa, 2 lžíce moučkového cukru, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř, bazalka
Lilek omyjte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte velké množství oleje a lilky na něm osmažte dozlatova, pak je slijte a nechte vychladnout. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a osmahněte ji na pánvi s trochou oleje, odložte ji. Celerové stonky očistěte a nakrájejte na malé kousky, poté je několik minut blanšírujte a osmažte na troše oleje.
Přidejte na pánev spolu s celerem osolené kapary a nakrájené olivy a nechte je ochutit. Potom přidejte rajčatový protlak, cukr, ocet a trochu vody. Nakonec i lilek a cibuli a několik minut povařte. Osolte a opepřete, stáhněte pánev z ohně a přihoďte lístky čerstvé bazalky. Nechte caponatu chvilku odpočinout a poté ji podávejte.
Název je odvozen od slova „capone“, které v sicilském dialektu znamená doráda, což je dražší ryba a tu rolníci nahradili levnějším, ale chutným lilkem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka