Tacos s kořeněným tuňákem Toma Kerridge - recept cpt. Cooka
8 porcí:  40 dkg čerstvého tuňáka, 3 lžíce olivového oleje, 1  limetka na šťávu i na kůřu, 1 lžíce římského kmínu, 1 lžíce koriandru, 1/2 lžičky chilli vloček,

avokádové pyré: 3  avokáda, 3 lžíce koriandrových lístků, 1 lžíce nálevu z nakládaných okurek, jalapeños paprička,

k podávání: 8  tortill, olej na potření a na pokapání, jalapeños paprička, 1  granátové jablko, 1 svazek koriandrových lístků, 4  jarní cibulky, 2  limetky nakrájet na klínky

V míse pokapejte tuňáka nakrájeného na 1cm kousky olivovým olejem a posypte ho limetkovou kůrou. Promíchejte a dejte na 20 minut do chladničky. Na malé pánvi opražte kmín a koriandr, poté je spolu se špetkou soli a chilli vločkami přendejte do hmoždíře a rozdrťte na hrubý prášek. Směs koření vmíchejte do tuňáka spolu s limetkovou šťávou a nechte chladit nejméně 10 minut nebo až 1 hodinu.
Avokádové pyré připravíte tak, že dužinu z avokáda i všechny další ingredience vložíte do kuchyňského robotu se špetkou soli a mixujete, dokud nevznikne hladké pyré, a pokud je příliš husté, přidáte trochu oleje.
Pokud máte rádi křupavé tacos, rozehřejte troubu na 180 °C, potřete malé tortily trochou oleje a pečte 10-15 minut. Při podávání na ně dejte vždy lžíci avokádového pyré a rozetřete ho až po okraj. Přidejte okořeněného tuňáka, posypte chilli papričkami, semínky granátového jablka, nasekaným koriandrem a jarní cibulkou, pokapejte dalším olejem a na talíř přidejte klín limetky.
Použijte co nejčerstvějšího tuňáka, protože ho v podstatě jíte syrového. Pokud nemůžete sehnat čerstvou rybu, použijte místo ní na kostičky nakrájeného uzeného lososa, nakládané bílé krabí maso nebo vařené královské krevety.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka