Musaka - recept cpt. Cooka
4 porce:  2  lilky, 2.5 dl olivového oleje, 2 stroužky česneku, 60 dkg mletého jehněčího masa, 1 lžíce sušené dobromysli, 2 lžíce rajčatového protlaku, 10 cl suchého bílého vína, 40 dkg drcených rajčat, 3 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, 5 dl ovčího mléka, 5 dkg rozdrobené fety, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 2 snítky zelené petrželky, sůl, mletý pepř
Předehřejte troubu na 180 °C. Lilek nakrájejte na plátky. Rozložte je ve vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Hojně je pokapejte olivovým olejem a okořeňte. Vložte na 20 minut do trouby. Na pánvi s troškou olivového oleje osmahněte oloupaný a nasekaný česnek, přidejte maso a dobře ho opečte. Okořeňte a přidejte oregano, po chvíli i rajčatový protlak a podlijte bílým vínem. Přilijte drcená rajčata a promíchejte. Přikryjte, přiveďte k varu, pak snižte teplotu a 15 minut duste. V hrnci rozpusťte a utřete máslo do pěny, přidejte mouku a šlehejte. Získanou jíšku uvolněte postupným přiléváním mléka. Nakonec dochuťte a přidejte muškátový oříšek.
Lilek a masovou omáčku naaranžujte v několika vrstvách do zapékací misky. Navrch jako poslední nalijte bešamelovou omáčku. Vložte do trouby na 35 až 40 minut. Posypte musaku rozdrobeným sýrem feta a dopečte ji 10 až 15 minut, dokud není dobře propečená. Musaku podávejte posypanou nasekanou hladkolistou petrželkou a s křupavým zeleným salátem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka