Gratin ze zvěřiny a pastinákové pyré - recept cpt. Cooka
4 porce:  6  pastináků, 1 kg moučných brambor, 1 l mléka, 1  bouquet garni, 1  anýz, 1  hřebíček, 2 kuličky jalovce, 2  červené cibule, 50 dkg mletého masa ze zvěřiny, 10 dkg sušených datlí, 10 dkg pistácií, tymián, rozmarýn, zelená petrželka, muškátový oříšek, 5 dkg strouhanky, sůl, mletý pepř
Jeden pastinák dejte stranou, zbytek oloupejte a nakrájejte na kousky. Oloupejte brambory a rozkrojte je na poloviny. V hrnci s mlékem vařte brambory s pastinákem 25 minut, přidejte bouquet garni, hvězdičku anýzu, hřebíček a jalovcové bobule a podle potřeby dolijte vodou.
Mezitím oloupejte cibuli, nakrájejte ji a osmahněte na troše másla, přidejte maso, opečte ho, přidejte nahrubo nasekané datle i pistácie a dochuťte nasekanými bylinkami.
Předehřejte troubu na 180 °C. Brambory a pastinák sceďte, odstraňte bouquet garni a kusové koření, rozmačkejte s trochou mléka a kouskem másla, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Polovinu pyré rozdělte na dno olejem vymazané misky, přikryjte orestovaným masem a zalijte zbylým pyré, posypte strouhankou. Poslední pastinák oloupejte, podélně rozkrojte na čtyři díly, položte na strouhanku, přidejte velké kousky másla a pečte 30 minut v horké troubě, nakonec ozdobte snítkou čerstvého rozmarýnu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka