Bramborový tatin s rozmarýnem - recept cpt. Cooka
4 porce:  25 dkg hladké mouky, 1 lžička soli, mletý pepř, 12.5 dkg studeného másla, 7 lžic ledové vody, 2  brambory, 10 g strouhaného grana padano, 1.5 dkg másla na vymazání formy, 1 lžička cukru krupice, 1 snítka rozmarýnu
Mouku prosejeme do mísy se solí, hodně pepře a studeným máslem nakrájeným na kousky. Prsty zpracovávejte, dokud se směs nestane drobivou. Pokropte lžícemi ledové vody. Poté z něj vytvarujte kouli, zabalte ji do mastného papíru a dejte na hodinu do chladničky.
Mezitím oloupejte středně velké žluté brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Formu o průměru asi 22 cm vymažte zbylým máslem. Dno formy vysypte cukrem a posypte nasekanými jehličkami rozmarýnu. Na dno formy naaranžujte ozdobně do růžice brambory a posypte je trochou soli a strouhaného sýra. Vezměte připravenou kouli těsta a pomocí válečku ji rozválejte na placku o tloušťce 1 cm a průměru o něco větším, než je průměr formy. Kotouč těsta položte na brambory a utěsněte ho podél okrajů formy tak, aby se brambory přikryly, částečně se může na krajích i zastrkat pod brambory. Těsto propíchněte na několika místech párátkem a pečte ho v troubě vyhřáté na 190 °C 40-45 minut. Po upečení otočte tatin dnem vzhůru na servírovací talíř a vyjměte jej z formy. Nechte vychladnout a podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka