Crescenta - recept cpt. Cooka
Crescente al prosciutto crudo
4 porce:  40 dkg hladké mouky, 2.5 dkg kvasnic, 1 dl mléka, 1 dl perlivé minerální vody, 7 dkg šunky, 1 lžička moučkového cukru, 7 dkg vepřového sádla, extra virgin olivový olej, 1 lžička soli
Crescenta je plochý italský chléb z těsta na pizzu promíchaného se šunkou či pancettou. Droždí rozdrobte do malého hrnečku, přidejte cukr a rozpusťte ho v troše vlažné vody a mléka, přidejte trochu mouky, abyste získali vláčné těstíčko, a nechte ho alespoň 10 minut odpočinout. Na vál dejte zbylou mouku, posypte ji solí, udělejte jamku, do jejího středu dejte kvásek, zbylou teplou vodu a mléko a sádlo. Začněte hníst a postupně přidávejte mouku. Vytvarujte kouli, vložte ji do mísy, přikryjte utěrkou a nechte 2 hodiny kynout.
Vezměte těsto a znovu začněte hníst, přičemž postupně přidávejte nahrubo na kostičky nakrájenou šunku. Kulatý nízký plech o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem, těsto rozválejte, povrch zarovnejte, okraje přitiskněte. Ostrým nožem nařízněte povrch do kosočtverců. Nechte ještě 30 minut kynout. Pečte ho při teplotě 200° asi 30 minut. Vzešlý pokrm podávejte teplý.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka