Čekankové risotto - recept cpt. Cooka
Risotto con radicchio
4 porce:  20 dkg rýže carnaroli, 1 l vody, 1 hlávka červené čekanky, 1  mrkev, 1 stonek řapíkatého celeru, 1  cibule, 1  jarní cibulka, 25 dkg parmazánu, 5 dkg másla, 1 sklenka červeného vína, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř
Očistěte cibuli a mrkev. Připravte si vývar: naplňte hrnec studenou vodou, vsypte oloupanou mrkev, stonek celerovu a rozpůlenou cibuli. Přiveďte k varu a několik minut vařte, přičemž udržujte vývar v bodu varu.
Na nepřilnavé pánvi s trochou oleje orestujte na tenká kolečka nakrájenou jarní cibulku. Přidejte na tenké proužky nakrájenou čekanku a poduste, dokud nezměkne. Podle chuti osolte, vypněte oheň a nechte odpočinout. Rozehřejte hrnec, vsypte rýži a nechte ji několik minut nasucho opékat, poté přidejte červené víno. Nechte alkohol odpařit a přilévejte postupně horký vývar. V polovině vaření rýže přidejte čekanku, osolte ji a pokračujte ve vaření, přičemž stále přilévejte zeleninový vývar.
Do vhodné nádoby nasypte strouhaný parmazán, přidejte máslo v pokojové teplotě a naběračku horkého vývaru. Ručním mixérem dlouho mixujte, dokud nezískáte jemný a sametový krém. Nádobu postavte na teplé místo, nejlépe do vodní lázně. Když je rýže uvařená al dente, vypněte oheň a přidejte máslo.
Rizoto s čekankou nechte několik minut odpočinout. Když je čas podávat, dejte rýži na talíře a doprostřed každého talíře nalijte velkou lžíci připraveného parmazánového krému a posypte čerstvě mletým pepřem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka