Brokolicovo-sýrový nákyp - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1/2 šálku másla, 1 šálek cibule, 3 stroužky česneku, 1/2 šálku hladké mouky, 2.5 šálku zeleninového vývaru, 22 dkg smetanového sýra, 17 dkg uzeného čedaru, 4 lžičky čerstvého tymiánu, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička soli, 1/2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky mletého pepře, 60 dkg brokolice, 1 šálek máslových slaných sušenek, 2 lžíce rozpuštěného másla
Předehřejte troubu na 180 °C. Postříkejte zapékací misku sprejem na pečení. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a drcený česnek a za častého míchání restujte, dokud nezměknou, asi 5 minut. Dál míchejte a přisypte mouku a smažte 2 minuty. Postupně zašlehejte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a míchajíce povařte do zhoustnutí, asi minutu.
Odstavte z ohně, zašlehejte smetanový sýr, nadrobený čedar, polovinu tymiánu, hořčici, sůl, majoránku a pepř do hladka. Vmíchejte malé růžičky brokolice a přendejte do připravené misky. V malé misce smíchejte rozdrcené máslové krekry, rozpuštěné máslo a zbývající tymián a posypte jimi brokolicovou směs.
Pečte dozlatova, až povrch bublá, asi 30 minut, v případě potřeby po 15 minutách zakryjte alobalem, abyste zabránili nadměrnému zhnědnutí. Před podáváním nechte 10 minut stát.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka