Kuřecí koláč se špenátem a bramborami - recept cpt. Cooka
Tourte au poulet, pomme de terre et épinards
6 porcí:  40 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 4 lžíce vody, 50 dkg kuřecích prsíček, 50 dkg brambor, 20 dkg mraženého špenátu, 1  cibule, 1  vejce, 2 dl smetany, 10 dkg ementálu, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř
Připravte křehké těsto. Na pracovní plochu nasypte mouku a špetku soli. Do středu přidejte měkké máslo nakrájené na kousky. Promíchejte konečky prstů a postupně přidávejte mouku. Přilejte vodu a pokračujte v hnětení, dokud těsto nebude hladké. Vytvarujte z něj kouli, vyválejte ji a nechte ji hodinu odpočívat v lednici.
Připravte náplň. Špenát rozmrazte v hrnci s vodou a nechte ho dobře okapat. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Kuřecí prsa nakrájejte na malé kousky. Rozpalte pánev s olivovým olejem a 5 minut na něm smažte cibuli. Přidejte kostky brambor a kousky kuřete. Promíchejte a vařte 10 minut. Přidejte špenát, přilijte smetanu a strouhaný ementál a promíchejte. Osolte a opepřete. Vařte dalších 5 minut.
Předehřejte troubu na 200 °C. Křehké těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na 2 stejné díly. Rozválejte je válečkem na těsto. Formu na pečení s vysokým okrajem vyložte pečicím papírem a přikryjte prvním kouskem těsta. Propíchejte je vidličkou. Na těsto rozložte směs brambor, špenátu a kuřecího masa. Navrch položte druhé kolo křehkého těsta a zarovnejte okraje. Potřete rozšlehaným vejcem. Koláč vložte na 10 minut do trouby, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 25 minut. Ihned podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka