Bramborové placky s kyselým mlékem a uzeným pstruhem - recept cpt. Cooka
Crêpes de pommes de terre au lait ribot et crème à la truite fumée
6 porcí:  25 dkg brambor, 8 dkg hladké mouky, 12 dkg cibule, 4 lžíce olivového oleje pod cibuli, 2  vejce, 4 dl kyselého mléka, 1.2 dkg sody, olivový olej na smažení, sůl, mletý pepř,

na krém: 25 dkg smetanového sýra cottage, 13 dkg šlehačky, 3 lžíce olivového oleje, 12 dkg uzeného pstruha, 20 snítek pažitky + něco navíc na servírování, 4 špetky mletého kmínu, 10 kuliček růžového pepře

Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Vložte do studené vody, osolte, přiveďte k varu a vařte je 10 až 15 minut doměkka. Slejte vodu a brambory rozmačkejte. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji a 5 minut ji smažte na olivovém oleji. Rozbijte vejce a oddělte bílky od žloutků. V míse smíchejte žloutky s bramborovým pyré, přidejte mouku, kyšku, jedlou sodu a osmaženou cibuli. Přidejte sůl a pepř a promíchejte, abyste získali homogenní směs. Bílky ušlehejte do tuha a vmíchejte je do těsta.
Na malé pánvi rozehřejte trochu olivového oleje, nalijte do ní malou naběračku těsta, opékejte 2 minuty z každé strany a dejte stranou na horký talíř. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
Pstruha nakrájejte na proužky. V míse smíchejte sýr cottage s nasekanou pažitkou, smetanou, olivovým olejem a mletým kmínem. Osolte a opepřete a dobře promíchejte. Palačinky podávejte přelité trochou smetany a proužky uzeného pstruha a posypané růžovým pepřem a jemně nasekanou pažitkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka