Hovězí na pivu se slaninovými knedlíky - recept cpt. Cooka
Beef and stout stew with bacon dumplings
4 porce:  2 lžíce rostlinného oleje, 1 kg hovězí kližky, 20 dkg šalotky, 4  mrkve, 3 stonky řapíkatého celeru, 3 lžíce hladké mouky, 5 dl hovězího vývaru, 5 dl piva stout, 1 snítka tymiánu, 4  badyány,

knedlíky: 10 dkg uzené slaniny, 1/2 lžíce oleje, 1 lžička tymiánu, 12.5 dkg hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 6 dkg hovězího loje, 1  žloutek, zelená petrželka, 1/2 lžičky mletého pepře

Nejprve připravte knedlíky. Ve velkém kastrolu s poklicí osmahněte jemně nasekanou slaninu do křupava. Vmíchejte lístky tymiánu, pak vše přesuňte do mísy a nechte mírně vychladnout. Ke slanině přidejte mouku s práškem do pečiva a sádlo a vše promíchejte. Uprostřed udělejte důlek, přidejte žloutek, nasekanou petrželku, pepř a nejprve jen 2 lžíce velmi studené vody a začněte míchat v těsto. Přidávejte vodu, dokud nezískáte pevné, ale poddajné těsto. Směs rozdělte na kuličky, po dvou na porci, a nechte vychladnout, dokud nebude potřeba.
Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu po slanině rozehřejte olej. Maso nakrájené na 3cm kostky na něm po částech opravdu dobře opečte a pak ho dejte stranou. Vsypte oloupané šalotky, mrkev nakrájenou na velikost šalotek, celer ve velikosti sousta, dobře opečte a pak vmíchejte mouku. Vraťte maso a případnou šťávu zpět do kastrolu, vše dobře promíchejte a poté přilijte vývar a stout. Okořeňte, přidejte tymián a badyán a vše přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou a pečte v troubě asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
Ragú vyjměte z trouby a rovnoměrně na něj naaranžujte připravené knedlíky. Přiklopte pokličkou a vraťte na 20 minut do trouby, poté zapékejte posledních 10 minut bez pokličky, aby knedlíky zhnědly. Přineste pokrm na stůl v celé jeho kráse. Lžící jej rozdělte do misek a servírujte zelím a bramborovou kaší.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka