Gnocchi step by step - recept cpt. Cooka
1 porce:  1 kg brambor, 30 dkg hladké mouky, 1  vejce, sůl
Gnocchi se připravují z mouky '00', ale jiné měkké pšeničné mouky jim mohou dodat rustikálnější i drsnější vzhled. Mouku dávkujte opatrně, protože může způsobit ztvrdnutí noků: její množství by mělo odpovídat čtvrtině hmotnosti brambor. Gnocchi můžete připravit i bez vajec, stačí pečlivě dávkovat mouku a brambory.
Použijte hodně moučnaté brambory: červené nebo žluté s bílou dužinou. Vybírejte brambory, které jsou trochu starší, protože jsou bohatší na škrob a přibližně stejně velké, aby se rovnoměrně uvařily. Brambory vařte ve slupce (aby nenasákly příliš mnoho vody), v hrnci (ponořením do ještě studené vody) 30-40 minut nebo v mikrovlnné troubě: opláchněte je ve studené vodě a aniž byste je příliš vysušili, vložte je do nádoby určené pro mikrovlnnou troubu s půl centimetrem vody, uzavřete víko a vařte na nejvyšší výkon asi 7-10 minut, z mikrovlnky budou méně vodnaté a zachovají si všechny živiny, které by se jinak ztratily ve vodě. Uvařené brambory oloupejte a ihned rozmačkejte lisem na brambory nebo šťouchadlem, dokud jsou ještě horké, a poté je nechte vychladnout na pracovní ploše, aby se vysušily od vlhkosti a páry, což umožní použít do těsta méně mouky.
Potom k nim rozklepněte vejce, přidejte prosátou mouku a ingredience promíchejte nejprve vidličkou, pak rukama, dokud nezískáte měkké těsto. Přísady ale nemíchejte přespříliš, abyste předešli vzniku tvrdých noků. Těsto rozdělte na 3-4 díly a každý vyválejte tak, abyste získali válečky o tloušťce asi 2 cm. Ty nakrájejte na kousky široké několik centimetrů. Takto postupujte, dokud nezpracujete celé těsto. Vezměte získané nočky a jeden po druhém je přendejte na pomoučněnou rýhovanou škrabku nebo na hroty vidličky a jemně přitlačte prstem, abyste získali klasický hřebenovitý tvar a vytvořili mírnou prohlubeň, což pomůže noky lépe uvařit a dokonale navážou omáčku. Gnocchi položte na lehce pomoučený tác, tak aby se nedotýkaly: jsou připraveny k vaření.
Jakmile jsou všechny hotové, ihned je uvařte ve velkém množství osolené vody. Ideální způsob, jak je uvařit, je... jakmile vyplavou na povrch! Vytahujte je opatrně z vody pomocí děrované lžíce a co nejrychleji podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka