Kopřivové a špaldové nočky se šunkou - recept cpt. Cooka
Gnocchi di ortica e farro al prosciutto
4 porce:  1 kg bílých moučnatých brambor, 20 dkg špaldové mouky, 10 dkg hladké mouky 00, 30 dkg kopřiv, 1  vejce, sůl, 20 dkg šunky, 20 dkg zralého čedaru, několik lístků bazalky, extra virgin olivový olej, mletý pepř
Nejlépe v rukavicích otrhejte kopřivové listy ze stonků a blanšírujte je několik minut v osolené vodě. Kopřivové listy slijte, vodu z vaření si odložte a listy nechte vychladnout ve vodě s ledem, aby si zachovaly barvu. Po vychlazení z nich vymačkejte vodu a nahrubo je nakrájejte nožem.
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a propasírujte lisem na brambory. Nechte je vychladnout a smíchejte je s moukou, vejci a špetkou soli. Nakonec přidejte kopřivy. Nakrájejte nočky na kousky a udělejte vroubky pomocí vidličky. Vodu z vaření kopřiv přiveďte k varu, vhoďte do ní noky a jakmile vyplavou na povrch, oceďte je.
Nakrájejte plátky vařené šunky na malé kousky a osmažte je na pánvi s trochou oleje do křupava, přidejte nočky a orestujte je. Podávejte s čerstvě mletým černým pepřem, šunkou, bazalkou a strouhaným čedarem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka