Restovaná vajíčka s brambory, hráškem a zelenou kari omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  3.4 dkg čerstvého zázvoru, 1.5 dkg citronové trávy, 1/2  limetky, 4  kari listy, 1  chilli paprička, 1 stroužek česneku, 2 lžíce kokosového oleje, 4 dl kokosového mléka, 1/2 šálku vody, 1 lžička kukuřičného škrobu, 1/2 svazku pažitky, 2 lžíce arašídového oleje, 80 dkg malých brambor, 25 dkg zeleného hrášku, 10  vajec, karí koření, sůl
Do hmoždíře dejte proužky kůry z limetky, kousky zázvoru, kari listy, citronovou trávu nasekanou na malé kousky, chilli papričku rozkrojenou na polovinu a stroužek česneku a drťte vše, až získáte hrubou, ale homogenní směs. Odložte si 1 polévkovou lžíci stranou. Zbytek osmažte v hrnci na kokosovém oleji na prudkém ohni za stálého míchání, a když se začne lepit, přidejte kokosové mléko smíchané s vodou. Udržujte plamen na středně silném stupni a omáčku zredukujte na polovinu, přibližně za 5-10 minut. Omáčku zahustěte na mírném ohni kukuřičným škrobem rozpuštěným v trošce vody. Nechte ji vychladnout a poté ji přeceďte přes jemné síto. Nasekejte si najemno pažitku.
Brambory očistěte, slupku ponechejte, nakrájejte je na 6 klínků a vařte je v mírně osolené vodě asi 7-8 minut, dokud nejsou uvařené, ale stále pevné. Hrách uvařte v dostatečném množství vody. Vejce uvařte nahniličko (vkláde jte je až do vřící vody, aby se lépe loupala). Nechte je vychladnout pod tekoucí vodou a odstraňte skořápku, propíchněte vejce vidličkou a lehce stiskněte, aby se uvolnil vzduch.
V hrnci rozehřejte arašídový olej (pro exotičtější chuť můžete použít kokosový) a opečte na něm nejprve brambory z obou stran a poté hrášek. Totéž udělejte s vejci, přidejte lžíci rozšlehaného vejce, a kari koření. Na vajíčka položte dno těžší pánve, aby se lehce zmáčkla a byla pěkně opečená, ale jen z té jedné spodní strany. Zeleninu podávejte horkou s vejci otočenými osmaženou částí nahoru, omáčkou a posypte pažitkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka