Pizza s burratou - recept cpt. Cooka
Pizza con la burrata
1 kus:  5 cl vody, 1.3 dkg kvasnic, 2.5 dkg hladké mouky, 1 lžička medu, 3  artyčoky, 1/2  citrónu, 20 dkg hladké mouky, 7.5 cl vody, 1/2 lžičky soli, extra virgin olivový olej, 1/2 lžíce semoliny, 4  ančovičky v oleji, 2.5 dkg strouhaného parmazánu, 1 lžíce nasekaných pistácií, 15 dkg italského sýra burrata
V míse rozpusťte droždí v teplé vodě, přidejte mouku a med a rychle vypracujte hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte odpočívat, dokud se objem nezdvojnásobí (asi hodinu). Mezitím očistěte artyčoky, nakrájejte je na plátky a vše hned uložte do vody okyselené citronovou šťávou. Poté je slijte, blanšírujte 2 minuty ve vroucí osolené vodě, slijte a nechejte ochladit ve vodě s ledem. Opět je nechte okapat a osušit na utěrce.
Do zbylé mouky na prkénku udělejte důlek, doprostřed dejte vykynuté těsto, vlažnou vodu a sůl a uhněťte hladkou kouli. Potřete ji olejem, vložte do mísy, nařízněte nahoře ostrým nožem do ní křížek, přikryjte potravinovou fólií a nechte 2 hodiny kynout.
Uhněťte zase těsto, aby se zmenšilo a přidejte do něj semolinovou krupici. Na pomoučeném válu rozválejte na 1/2 cm silný plátek. Ten položte do olejem vymazané zapékací formy a nechte ještě 30 minut odpočívat. Navrch rozložte artyčoky, ančovičky a parmazán. Osolte a opepřete a pečte 20-25 minut při 220 °C. Zkompletujte natrhaným sýrem burrata a pistáciemi a rychle servírujte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka