Bramborový gratin se sýrem a hruškou - recept cpt. Cooka
Gratin con tallegio e pere
4 porce:  50 dkg žlutých brambor, 1  hruška, 20 dkg italského sýra Taleggio, 4 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 4 dl mléka, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř, 3 dkg másla
Brambory omyjte, vložte do hrnce se studenou vodou a vařte je ve slupce 30 minut od varu, po uvaření by měly být ještě trochu al dente. Osušte je, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kousky.
V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání ji opražte. A pořád za stálého šlehání metličkou přidejte najednou studené mléko, aby se nevytvořily hrudky. Míchejte a povařte bešamelovou omáčku asi 10 minut, dokud nezhoustne. Odstavte z ohně a přidejte špetku soli, pepře a špetku muškátového oříšku.
Hrušku dobře omyjte a bez loupání ji nakrájejte na plátky, jádřinec odstraňte. Ze sýra odstraňte kůrku a nakrájejte ho na kostičky. Brambory dejte do velké mísy, osolte a opepřete, přidejte hrušky, taleggio, bešamel a opatrně promíchejte. Vymažte nádobu na zapékání, přeneste do ní připravenou směs, na povrch rozprostřete zbylé vločky másla a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 15 minut. Poté zvyšte teplotu v troubě na 220° a pokračujte v pečení asi 5 minut, dokud povrch lehce nezhnědne. Gratinovaný pokrm podávejte horký ve stejné nádobě.
Místo Taleggia můžete použít Gorgonzolu, ať už sladkou, nebo pikantní: její výrazná chuť se velmi dobře snoubí se sladkou a aromatickou chutí hrušky, což je kombinace, která se často používá i pro rizota. Pokud nemáte rádi modré sýry, postačí vám scamorza, ementál nebo čerstvé, sladké a mírně kyselé Asiago.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka