Kofty z červené čočky s kuskusem - recept cpt. Cooka
4 porce:  17 dkg červené čočky, 3 dl vývaru, 5 dkg ovsa, 1.5 dkg zelené petrželky, 1/2  červené cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky chilli vloček, 2 lžíce rajčatového protlaku, 25 dkg kuskusu, 2.5 dl vývaru, 1.5 dkg máty peprné, 1  citrón, 25 dkg bílého jogurtu, 1/2  salátové okurky, sůl, mletý pepř
Čočku vyklopte do síta a propláchněte. Přendejte ji do hrnce, přidejte vývar a přiveďte k varu, pak ji na mírném ohni přikrytou vařte 18-20 minut nebo dokud se nevstřebá všechna tekutina. Nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 200 °C (ventilátor na 180 °C, plyn na 6) a vyložte velký plech pečicím papírem nebo opakovaně použitelnou podložkou.
Nasypte ovesné vločky do kuchyňského robotu a mixujte, dokud se z větší části nerozpadnou. Přesypte je do velké mísy spolu s nasekanou petrželkou, najemno nakrájenou červenou cibulí, utřeným česnekem, mletým kmínem, chilli vločkami, rajčatovým protlakem a trochou soli. Přidejte uvařenou čočku a vše promíchejte. Ze směsi uplácejte kulaté placičky (po 3 na porci) a uložte je na plech. Pečte 20 minut.
Během pečení zalijte kuskus horkým vývarem, na 5-10 minut zakryjte a poté načechrejte vidličkou. Kuskus přendejte do mísy. Přidejte do ní nasekanou mátu a šťávu z poloviny citronu. Promíchejte a dochuťte podle potřeby. Zbylou polovinu citronu nakrájejte na plátky. V míse smíchejte jogurt s částí na kostičky nakrájené okurky a dochuťte. Čočkové kofty podávejte s mátovým kuskusem a plátky citronu. Lžící vše přelijte jogurtem a posypte kousky okurky a lístky máty.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka