Gratinovaná cuketa s rajčaty a sýry - recept cpt. Cooka
Gratin de courgette, tomate, mozzarella et basilic
6 porcí:  1.3 kg cukety, 2 stroužky česneku, 1 svazek bazalky, 25 dkg mozzarelly, 15 dkg ricotty, 5 dkg parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, 70 dkg konzervovaných rajčat, 1 lžička moučkového cukru, 1 špetka chilli, sůl, mletý pepř
Cukety omyjte a osušte. Nakrájejte je podélně na plátky, ty osolte a nechte 30 minut okapat v cedníku. Mozzarellu dejte okapat a nakrájejte ji na tenké plátky. Osušte je mezi papírovými utěrkami. Z bazalky otrhejte listy. Několik lístků si nechte stranou na podávání a zbytek nakrájejte. Předehřejte troubu na 200 °C. Česnek oloupejte a nasekejte. Na pánvi rozehřejte olej a 3 minuty na něm smažte česnek s rajčatovým protlakem, poté přidejte rajčatovou dřeň, chilli, cukr, sůl a pepř. Za stálého míchání nechte 15 minut dusit. Odstavte z ohně a přidejte ricottu a nasekanou bazalku, zamíchejte. Ve vymazané misce střídavě vrstvěte cuketu, rajčatový protlak a mozzarellu. Nakonec položte vrstvu cukety a vrstvu mozzarelly. Posypte strouhaným parmazánem a pečte 30 minut. Ozdobte bazalkou a podávejte horké.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka