Rajčatový manchego koláč z paprikového těsta - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1.5 kg rajčat, mořská sůl, 25 dkg crème fraîche, 2 snítky tymiánu, 1 stroužek česneku, 1 hrst strouhanky nebo krupice, 2.5 dkg mančského sýra, olivový olej,

paprikové těsto: 25 dkg hladké mouky, 17 dkg másla, 2  žloutky, 2 lžičky mleté papriky, 1 lžíce vody, 1/4 lžičky mořské soli

Pro přípravu těsta dejte mouku do nádoby kuchyňského procesoru s jemnou mořskou solí a kostičkami studeného másla a pulzujte, dokud směs nebude připomínat strouhanku. Přidejte žloutky, pak ostatní přísady a pulzujte, až vznikne hrubá strouhanka. Přidejte lžíci studené vody a znovu pulzujte, dokud se nevytvoří koule. Zabalte a nechte 30 minut chladit.
Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku 4-5 mm. Vyložte jím 23cm koláčovou formu s rovným dnem. Okraje těsta zastřihněte a dno několikrát propíchněte vidličkou. Doprostřed položte pomačkaný kus pečicího papíru a naplňte fazolemi na pečení nebo nevařenou rýží. Pečte 15 minut, pak papír odstraňte a pečte dalších 10 minut, dokud není těsto bledé a zlatavé. Nechte vychladnout.
Mezitím položte 5mm plátky rajčat různých barev na plech v jedné vrstvě a posypte je vločkami mořské soli. Zatímco se těsto nasucho peče, nechte je při pokojové teplotě. Teplotu v troubě snižte na 170 °C. V malé misce smíchejte creme fraiche, tymián a utřený česnek s mletým pepřem a plátky rajčat osušte. Základ koláče vysypte strouhankou nebo krupicí, aby měla do čeho vsáknout přebytečná tekutina. Rovnoměrně na něj naaranžujte vrstvu rajčat. Navrch dejte lžíci směsi creme fraiche a uhlaďte ji až do stran. Posypte strouhaným sýrem manchego. Přidejte druhou vrstvu rajčat ve spirále, aby se mírně překrývala, a uprostřed použijte nejmenší plátky. Pokapejte trochou olivového oleje a pečte 1 hodinu, dokud rajčata nezměknou, nezkoncentrují svou chuť a nezískají zlatavý nádech. Podávejte teplé nebo vychlazené na pokojovou teplotu. Při podávání je posypte hoblinkami manchega, lístky tymiánu a špetkou papriky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka