Lasagne z cukety, parmské šunky a citronové ricotty - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1  cibule, 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 4  cukety, 50 dkg ricotty, 25 dkg mascarpone, 2  citróny, 1 svazek bazalky, 4 dkg parmazánu nebo pecorina, muškátový oříšek, 16 dkg parmské šunky, 35 dkg čerstvých lasagní, 1  žloutek
Nadrobno nakrájenou cibuli smažte na olivovém oleji na středně mírném ohni 5-6 minut nebo dokud nezměkne, poté vmíchejte drcený česnek a smažte další minutu, dokud nezapění. Přidejte cukety nahrubo nastrouhané na struhadle, mírně zvyšte teplotu a smažte 5-6 minut až se z nich odpaří voda a směs začne měknout - cukety by měly vypadat poměrně suché. Odstavte z ohně.
Troubu předehřejte na 200 C. V míse vyšlehejte odkapanou ricottu, mascarpone, citronovou kůru, jemně nasekanou bazalku, polovinu parmazánu, muškátový oříšek a hodně černého pepře a soli. Tři čtvrtiny směsi vmíchejte do cukety a dobře spojte.
Na dno misky na lasagne o rozměrech zhruba 22 x 35 cm přidejte lžíci náplně a uhlaďte ji tak, aby pokryla dno. Přidejte vrstvu parmské šunky a poté vrstvu plátků lasagní, které případně upravte. Vrstvy opakujte (asi čtyři), dokud nespotřebujete všechny náplně, a jako poslední položte vrstvu těstovin.
Rozšlehejte žloutek do odložené směsi ricotty a lžící ji rozetřete na povrch, uhlaďte do stran v rovnoměrné vrstvě. Posypte zbylým parmazánem. Pečte 35-40 minut nebo dokud povrch nezezlátne a nezačne bublat a nůž zapíchnutý do středu nenarazí na malý odpor. Podávejte s ostřejším zeleným salátem a několika osolenými plátky rajčete, posypanými další bazalkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka