Pečený mücver - recept cpt. Cooka
6 porcí:  65 dkg cukety, 2  jarní cibulky nakrájené nadrobno, 1/2 svazku zelené petrželky jemně nasekané, 1/2 svazku máty peprné také jemně nasekané, 1/2 svazku kopru nasekaného plus další na podávání, 4  vejce, 7.5 dkg nastrouhaného halloumi, 10 dkg nadrobené fety, 2 stroužky česneku utřené, 4 lžíce olivového oleje plus další na vymazání formy, 8 dkg hladké mouky, 1 lžíce sezamových semínek plus něco na podávání, 1 lžíce černuchy plus další na posypání
Cuketové lívance neboli mücver jsou klasickým pokrmem východního Středomoří, často podávaným s česnekovým jogurtem. Tato verze pečená v pekáči je jednodušší na přípravu, vydatnější a dá se podávat jako oběd s přílohou v podobě salátu a česnekového jogurtu. Výsledek by měl připomínat křížence krásného nadýchaného quiche bez kůrky a frittaty.
Troubu předehřejte na 200 C. Cukety nahrubo nastrouhejte do čisté utěrky, zabalte a vymačkejte z nich všechnu přebytečnou tekutinu. Přendejte je do cedníku a nechte je úplně okapat. Mezitím přendejte všechny zbývající ingredience do velké mísy. Přidejte okapanou nastrouhanou cuketu, okořeňte a promíchejte.
Kulatou misku nebo dortovou formu o průměru zhruba 25-26 cm vyložte pergamenem na pečení a povrch pokapejte olivovým olejem. Nádobu dejte na 5 minut do trouby. Pak ji opatrně vyjměte z trouby a na horký olej nalijte cuketovou směs (tím zajistíte, že směs na dně zhnědne). Posypte dalšími semínky sezamu a černuchy a pečte 35 minut, dokud povrch nezezlátne. Před podáváním nechte alespoň 20 minut odpočívat a posypte koprem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka