Gratinovaná kapusta s čedarovou krustou - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1 kg kapusty, 3 lžíce olivového oleje, 5 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek, 8.5 dl polotučného mléka, 2 lžíce anglické hořčice, 25 dkg extra zralého čedaru, 2 snítky rozmarýnu, 2.5 dkg panko strouhanky nebo obyčejné
Kousky kapusty se opečou do lehce zuhelnatělého stavu a poté se zapečou v bohaté sýrové omáčce. Gratin se skvěle hodí k pečeným pokrmům, ale i samostatně s křupavým zeleným salátem - zkuste přidat ořechy, kousky slaniny nebo ančovičky pro ještě lepší chuť.
Předehřejte troubu na 200 °C. Použijte malé hlávky kapusty, odstraňte z nich vnější vrstvu listů, vyřízněte košťál a každou rozkrojte na osminky. Klíny rozložte na velký plech a pokapejte olivovým olejem. Pečte je 25 minut a obracejte je, pokud se začnou vršky opravdu připalovat - měly by být křupavé a na okrajích zhnědlé.
Mezitím rozehřejte máslo a mouku ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Jakmile se máslo rozpustí, změňte teplotu na středně vysokou, přidejte drcený česnek a muškátový oříšek a za stálého míchání restujte 3-4 minuty, dokud se směs trochu nevysuší. Snižte teplotu na střední a pomalu přilévejte mléko a stále míchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a pak 2-3 minuty nechte bublat, dokud se omáčka nepotáhne hřbet lžíce a nebude vypadat leskle. Vmíchejte hořčici a dvě třetiny strouhaného sýra a dobře okořeňte.
Opečenou kapustu přendejte do velké zapékací mísy (asi 20 x 30 cm) a pevně ji stlačte. Listy, které se od klínů oddělí, zastrčte dovnitř. Kapustu rovnoměrně přelijte bílou omáčkou, poté smíchejte zbývající sýr s rozmarýnem a strouhankou a posypte jím povrch.
Vraťte do trouby na 25-30 minut, dokud nebude povrch zlatavý a křupavý a omáčka nebude bublat. Před podáváním se zeleným salátem nebo jako přílohou k nedělní pečeni nechte 5-10 minut odstát.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka