Timballo tradizionale - recept cpt. Cooka
Tradiční timballo
6 porcí:  32 dkg těstovin anelletti, 15 dkg mletého telecího masa, 10 dkg klobásky salsiccia, 20 dkg zeleného hrášku, 7 dl rajčatového pyré, 1/2  cibule, 1  mrkev, 1 stonek řapíkatého celeru, zelená petrželka, bazalka, 20 dkg italského sýra caciocavallo - polovinu nastrouhat, 1.5 dl bílého vína, krystalový cukr, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř
Nakrájenou zeleninu podusíme v hrnci na troše oleje. Přidejte maso a rozdrobenou klobásu, přilijte víno a nechte ho odpařit. Přidejte hrášek, rajčatový protlak, sůl, pepř a špetku cukru. Přikryjte a vařte 45 minut, pokud omáčka vyschne, přidejte trochu horké vody a nakonec přidejte nasekanou petrželku a bazalku. Mezitím uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě a slijte je velmi al dente. Dochuťte omáčkou a 70 g strouhaného sýra a polovinu těstovin nalijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Navrstvíme zbylý sýr caciocavallo nakrájený na plátky a přidáme zbylé těstoviny. Posypte je zbylým strouhaným sýrem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut.
Anelletti timballo al forno je typické sicilské těstovinové jídlo, skvělá klasika nedělního nebo svátečního oběda. Obvykle se připravuje s masovou omáčkou, hráškem a sýrem, ale existuje i letní verze s lilkem. Použitý formát těstovin je charakteristický pro oblast Palerma, protože vznikl mezi Trabií a Termini Imerese v mlýnech postavených Araby. Podle legendy vychází tvar těstovin z tvaru náušnic, které nosily arabské ženy na Sicílii.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka