Houbový koláč s pórkem na jedné pánvi - recept cpt. Cooka
4 porce:  2 lžíce olivového oleje, 60 dkg žampiónů, 2  pórky, 6 stroužků česneku, 2 snítky rozmarýnu, 15 dkg baby špenátu, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 4 dl mléka, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 1.5 lžíce celozrnné hořčice, 1/2 lžíce sójové omáčky, 1 kostka bujónu (masox), 4 plátky filo těsta, 1 lžička olivového oleje, 1/2 lžíce sezamových semínek
Na středně velkou pánev přidejte olivový olej. Restujte nahrubo nakrájené houby 12-15 minut, dokud se nevypaří tekutina a houby nezačnou hnědnout. Přidejte na kolečka nakrájený pórek, uitřený česnek, nasekaný rozmarýn a trochu soli. Mírně zmírněte teplotu a smažte 5 minut. Přidejte na pánev špenát, vařte, dokud nezvadne, a pak směs vyklopte do mísy. Předehřejte troubu na 200 °C.
Pánev vytřete dočista, postavte ji zpět na střední teplotu a rozpusťte máslo. Přidejte mouku, promíchejte a vařte 2 minuty. Postupně do pánve přilévejte (ovesné) mléko, přidejte muškátový oříšek, celozrnnou hořčici a sójovou omáčku. Vmíchejte kostku bujónu a za pravidelného šlehání mírně vařte 4-5 minut nebo až omáčka mírně zhoustne.
Vraťte houbovou směs zpět do pánve a vše důkladně promíchejte. Odstavte pánev z ohně, pomačkejte filo těsto a přikryjte jím koláč. Potřete olejem a posypte sezamovými semínky. Pečte v troubě 15-20 minut nebo dokud není zlatavé a křupavé.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka