Sella di coniglio porchettata con salsa alle nociole - recept cpt. Cooka
Králičí závitky s omáčkou z lískových oříšků
4 porce:  2  zadní díly králíka, 25 dkg kousků králíka s kostí, 4 plátky guanciale, 4 snítky tymiánu, 1 snítka rozmarýnu, 3 lístky šalvěje, 1.5 dl suchého bílého vína, 15 dkg míchané zeleniny - šalotka, celer, mrkev, zeleninový vývar, 2 stroužky česneku, 8 dkg lískových ořechů, 20 stonků pažitky, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř
Nasekejte čtvrtinu česneku, většinu šalvěje, polovinu tymiánu a polovinu i rozmarýnu. Vykostěte králíka tak, abyste získali 4 části, přičemž břišní část nechte pohromadě, kosti si nechte stranou. Maso rozložte na prkénko, osolte, opepřete, posypte nasekanými bylinkami, poklaďte plátky slaniny, srolujte a vytvořte závitky. Zahřejte vývar.
Kosti a kousky králíka s kostí vložte s trochou oleje do pekáče a 15 minut je opékejte v troubě rozpálené na 220 °C. Přidejte závitky, nakrájenou zeleninu, zbývající bylinky a česnek a pokračujte v pečení, přičemž teplotu snižte na 200 °C, asi 10 minut. Podlijte bílým vínem a po 5 minutách přidejte naběračku vroucího vývaru. Vařte dalších 10 minut a vypněte.
Roládu dejte stranou a tekutinu z pečení sceďte přes cedník, rozmixujte ji s lískovými oříšky, dokud nevznikne dobře emulgovaná omáčka. Podle potřeby osolte a opepřete a přidejte pažitku nakrájenou na jemno. Rolády šikmo nakrájejte a podávejte s připravenou omáčkou, případně s míchaným salátem nebo typickou viterbskou bramborovo-paprikovou padellatou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka