Cizrnovo-kuřecí karí z Láhauru - recept cpt. Cooka
Lahori murgh cholay chicken and chickpea curry
4 porce:  25 dkg cizrny, 2 lžíce červené čočky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva,

zázvorová pasta: 5 cm čerstvého zázvoru, 5 stroužků česneku, 4 zelené chilli papričky, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička chilli vloček, 1.25 dl vody,

na karí: 12.5 dkg rostlinného oleje nebo ghí, 1  kuře, 1/2 lžíce mořské soli ve vločkách, 2  celé skořice, 1 lžička mletého pepře, 2 lžíce koriandru, 1 lžíce garam másaly, 4  vejce uvařit nahniličko, 1 hrst koriandrových lístků

Den před vařením cizrnu a čočku propláchněte, vložte do velké mísy a namočte přes noc do studené vody. Luštěniny důkladně propláchněte a nechte okapat. Přidejte je do velkého hrnce, zalijte studenou vodou s práškem do pečiva a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 75 až 90 minut nebo dokud cizrna nezměkne, ale nezačne se ještě rozpadat (čočka se rozpadne). V případě potřeby přidejte více horké vody.
Ingredience na zázvorovou pastu oloupejte, nakrájejte nahrubo a vložte do malého kuchyňského robotu s vodou a rozmixujte dohladka.
Do velkého hrnce nebo pánve přidejte ghí a zahřívejte na prudkém ohni, dokud se z něj nezačne kouřit. Kuře naporcujte (2 kousky na porci), osolte a opečte ze všech stran dozlatova - asi 8-10 minut. Odložte stranou na talíř.
Do tuku, který zůstal v pánvi, přidejte na plátky nakrájenou cibuli, snižte teplotu a smažte, dokud lehce nezezlátne. Přidejte kardamon, skořici, nahrubo mletá zrnka černého pepře a polovinu semínek koriandru. Pokračujte v restování cibule, dokud nezíská sytě zlatavou barvu. Do pánve přidejte zázvorovou pastu. Dávejte přitom pozor, protože bude silně bublat. Pokračujte ve vaření, dokud se neoddělí tuk, asi 8-10 minut na středním plameni.
Vraťte kuře na pánev s vločkami mořské soli a promíchejte, aby se obalilo. Vmíchejte uvařenou cizrnu a čočku spolu se zbylými semínky koriandru a garam masalou. Za občasného míchání vařte dalších 15-20 minut. Pokud se směs začne na pánvi připalovat, přidejte trochu vody.
Zkontrolujte, zda je kuře uvařené a měkké, a to tak, že oddělíte trochu masa od kosti. Maso by se mělo oddělovat jen s malým odporem. Ochutnejte a podle potřeby upravte koření. Na závěr přidejte rozpůlená či rozčtvrcená vařená vejce. Podávejte na velké míse ozdobené nasekaným zeleným koriandrem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka