Parmentier se zelenou čočkou a máslovou dýní - recept cpt. Cooka
Parmentier aux lentilles vertes et a la courge butternut
4 porce:  15 dkg čočky z Puy, 85 dkg máslové tykve, 30 dkg brambor, 1  mrkev, 1 stonek řapíkatého celeru, 1  cibule, 7.5 dl zeleninového vývaru, 7 dkg rajčatového protlaku, 2 dkg krému z oříšků kešu, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička karí koření, 3 špetky cayenského pepře, 2 lžíce olivového oleje, 4 snítky zelené petrželky
Smíchejte mletý kmín, mletý koriandr, kari a kajenský pepř. Oloupejte cibuli a mrkev. Cibuli nakrájejte nadrobno a mrkev a celer na malé kostičky. Smažte je na olivovém oleji s polovinou koření na pánvi 10 minut dozlatova. Přidejte čočku, rajčatový protlak a zeleninový vývar a povařte asi 30 minut.
Oloupejte máslovou dýni a brambory. Nakrájejte je na malé kostičky a 25 minut je vařte v páře. Rozmačkejte je na kaši nebo pasírkou na brambory, přidejte zbývající koření a kešu krém.
Předehřejte troubu na 200 °C. Pokud se vám čočka zdá příliš mokrá, slijte ji. Přidejte omytou a nasekanou petrželku (část si nechte na ozdobu). Čočku nasypte do zapékací nádoby a zalijte ji dýňovým pyré. Pečte 25 minut. Posypte trochou petrželky a podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka