Hráškovo-bramborové kari z Maháráštry - recept cpt. Cooka
Maharashtrian ambat vatana rassa
4 porce:  37.5 dkg brambor, 2 lžíce rostlinného oleje nebo ghí, 12 lístků kari, 1/2 lžičky kurkumy, 2.5 dl vody, 30 dkg mraženého hrášku, 1 lžíce tamarindového koncentrátu, koriandrové lístky na ozdobu,

na kokosovou pastu: 1 lžíce koriandru, 1 lžička celého pepře, 1 lžička chilli, 12 dkg kokosu, 1.25 dl vody

Oloupané a na 2cm kousky nakrájené brambory vařte ve vroucí osolené vodě 8-10 minut nebo dokud nezměknou. Slijte je do cedníku a dejte stranou.
Pro přípravu pasty vložte semínka koriandru, zrnka pepře, mleté chilli (nejlépe kašmírské, které je jemnější a ovocnější než běžné) a strouhaný čerstvý kokos do výkonného mixéru nebo malého kuchyňského robotu a rozmixujte je na jemno. Přidejte vodu a znovu rozmixujte na pastu.
Ve velkém těžkém hrnci rozehřejte olej nebo ghí na středním plameni. Přidejte čerstvé kari listy a kokosovou pastu. Za stálého míchání restujte 2 minuty. Přidejte kurkumu a smažte další minutu. Přilijte vodu a povařte 2 minuty. Snižte teplotu a přidejte hrášek spolu s kousky brambor. Vmíchejte tamarindovou pastu, osolte a 2-3 minuty dovařte. Ozdobte zeleným koriandrem a podávejte s rýží basmati.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka