Socca - recept cpt. Cooka
4 porce:  20 dkg cizrnové mouky, 4.5 dl vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 kapka citrónové šťávy, 1  jarní cibulka, několik snítek tymiánu
Socca je jihofrancouzský název pro tradiční cizrnový koláč rožšířený po celém jihu z Toskánska, kde jej najdete pod jménem farinata.
Mouku smíchejte s vodou. Přidejte polovinu olivového oleje, citronovou šťávu a špetku soli, opepřete. Těsto odstavte a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici (čím déle odpočívá, tím lépe).
Jarní cibulku omyjte a podélně rozkrojte na čtvrtiny včetně stonku. Smažte je na velké pánvi na druhé polovině olivového oleje. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na koláč nebo pizzu vymažte olejem a zalijte ji těstem socca. Na povrch naaranžujte cibuli a snítky tymiánu. Vložte do trouby na 15 až 20 minut.
Soccu servírujte horkou nebo ji před podáváním vložte zpět do trouby na několik minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka